Navneskift – en praktisk tjekliste

Navneskift, navneændring eller navneforandring kan være en vidunderlig ting, når man fx skal giftes, eller skabe et navnefællesskab, eller bare lægge et uelsket gammelt navn bag sig for at tage et nyt, som man holder af. 

Det tekniske omkring en navneændring kan være lidt uoverskueligt, hvorfor jeg har lavet en tjekliste, som gør det nemmere for mig at overskue hvad jeg skal have gjort og have styr på. Jeg håber du måske kan få glæde af mit arbejde
Jeg fandt en del informationer på borger.dk:

 • Selve ansøgningen om navneændringen (510kr, kan i nogle givne tilfælde være gratis)
 • Sundhedskort (190kr – ikke i alle kommuner) – i nogle kommuner bliver den sendt ud automatisk.
 • Kørekort (280kr for et duplikat kørekort, ikke lovpligtigt)
 • Pas (626kr for et nyt dansk pas hvis du er mellem 18 og 64 år) – husk også at du godt kan vente indtil det udløber, hvis bare du sørger for at flybilletter skal være bestilt i samme navn som du har i passet.

Oplysning om navneændringen sendes automatisk til CPR/Folkeregistret , men følgende steder skal du undersøge selv om din navneændring er blevet registreret:

 • Udlejer/andelsboligforening/kolonihaveforening/evt. viceværten
 • Bank/kreditkort/online betalingskonti (paypal o.l.)
 • Forsikringer
 • Arbejdsgiver/-e
 • Uddannelsesinstitution/-er
 • Børns skole/børnehave/daginstitution
 • Fitnesscenter/idrætsforening/andre foreninger
 • Diverse medlemsabonnementer/magasiner/bogklubber
 • Diverse online brugerkonti/email/hostingudbyder/fora
 • PostNord/e-boks/
 • Evt. relationer som du ikke har på fx Facebook og derfor ikke ser det automatisk

Jeg håber denne tjekliste vil hjælpe dig, som står og føler det er lidt uoverskueligt. Jeg ved i hvert fald at det var sådan for mig.

Har du måske tilføjelser til listen, ville jeg blive utrolig glad for det, hvis du ville lægge en kommentar, så jeg kan få tilføjet dem her.

Kærligst,

Liljesofie 

4 thoughts on “Navneskift – en praktisk tjekliste

 1. Nu har jeg skiftet navn! Det er så spændende. Tak for en super liste. Kærlig Hilsen Liv

  1. Hej skønne,
   Hvor er det dejligt at høre, at du kunne bruge min liste til noget 😀
   Tillykke med dit nye navn <3
   Kærligst,
   Liljesofie

 2. Jeg tænker: Hos hvilke instanser/institutioner er det LOVPLIGTIGT at ændre navnet? Hvis pas og kørekort ikke er nødvendigt at ændre, så er det vel i bund og grund ligemeget med de andre også?

  1. Kære Lisbeth,
   Du har ret, man behøver ikke at ændre sit navn hos alle instanser.
   Som nævnt i indlægget er det fx ikke lovpligtigt at ændre navnet på sit kørekort. Så det kan man jo bare undlade.
   Det er dog nødvendigt at ændre navnet på sit Sundhedskort, medmindre man bor i én af de kommuner, som automatisk seder et nyt kort ud ved godkendt navneændring.
   Pas kan man vente med at oplyse navneændring indtil man alligevel skal have et nyt, når det gamle udløber. I vore dage er der ikke mange, som slet ikke ejer et pas. Ferierejser med fly kræver et pas.
   Men jeg har endnu ikke ændret navnet i mit pas, og har ellers haft nyt navn i nogle år.
   Man skal blot være opmærksom på følgende:
   Når man bestiller flybilletter, hotel mm. skal det ske i det navn, som står i éns pas. Det betyder også rent energetisk, at man på disse rejser vil blive påvirket af sit tidligere navns energier, numerologisk set.

   Derfor vil jeg ændre mit navn i mit pas, så snart jeg skal have et nyt pas igen. 😉

   Du spørger om det er lige meget med de andre instanser. Det er ikke lige meget for CPR registeret, hvor selve navneændringen jo skal kobles sammen med éns CPR nr. Derfor er det heller ikke lige meget ift. sundhedskortet.

   Disse instanser skal have dit fulde navn oplyst. Det er lovpligtigt.
   Steder som banken, din udlejer osv. kan du vælge ikke at oplyse dit nye navn til, hvis du vil. Jeg vil dog mene at det både er forvirrende og til dels også irriterende at modtage post henvendt til éns tidligere navn.

   BTW: min bank ændrede mit navn automatisk.

   Pointen med et navneskift er jo ikke altid en intention om at få skabt andre energier omkring sig, rent numerologisk set. Så man kan jo selv vælge hvor man synes det er vigtigt at oplyse sit nye navn.

   Personligt synes jeg dog, at det er rarest, selv hvis jeg blot skulle have nyt efternavn pga. ægteskab, at jeg fik rettet mit navn alle steder, så jeg ikke modtager henvendelser med mit tidligere navn. Det ville genere mig.

Comments are closed.