Samsovnings sikkerhed

Samsovnings sikkerhed behøver ikke at være uoverskuelig. For at hele familien kan sove trygt kan I læse med her og lære hvilke forholdsregler, der er nødvendige for sikker samsovning.

Sikker samsovning – sådan!

Det er nemt nok for en garvet samsoverCozySleep

Men du kan også lære det. Jeg hjælper dig gerne videre.
Du kan enten købe mit HealingColoring ark om sikker samsovning, eller bruge de følgende retningslinjer.

Retningslinjer for samsovnings sikkerhed:
  • Spædbarnet bør ikke sove mellem forældrene. Det bør sove mellem den ene af forældrene (helst mor) og sengens kant uden risiko for at kunne falde ned. Brug enten en sengehest eller stil sengen op ad væggen. Større børn må gerne ligge i midten, men det er stadig en god idé at forhindre at barnet kan falde ned, hvis det ligger ud til en af siderne.
  • Da mors søvn tilpasses babys behov fra naturens side, er det bedst at mor ligger ved siden af baby. Desuden fremmer det amningen.
  • Dæk revner til eller eliminér dem. Hvis jeres seng står op ad væggen vil der være en revne mellem den og væggen. Denne bør dækkes til eller I bør sætte en sengehest på for at undgå revnen.
  • Spædbarnet skal sove under sin egen tynde baby-dyne og uden løse lagner, tæpper, stofbleer, bamser eller lignende omkring sig. Det vil mindske faren for kvælning.
  • Forældrene skal sove i tilstrækkelig bred seng, min. 140 cm – hvis forældrene er meget kraftige eller overvægtige bør sengen være mindst 180 cm bred. Det kan anbefales at skaffe sig en endnu bredere seng, så alle har tilstrækkelig med plads at vende sig på*. Samsovning på en briks, sovesofa eller lignende frarådes.CozySleep
  • Hvis muligt bør sengen være meget lav, så madrassen næsten ligger på gulvet. Dog ikke direkte på gulvet for at forhindre dårlig ventilation og mug under madrassen. Den lave højde vil beskytte baby fra at falde og slå sig, når h*n er begyndt at kravle i søvne.
  • Sengens madrasser skal være faste og tætliggende, sikrest er én stor madras/topmadras. Såfremt forældrene er meget kraftige eller overvægtige, er dette ekstra vigtigt. Barnet er i sådanne tilfælde i risiko for at trille ned mod fordybningen i madrassen og komme i klemme mellem forældrene eller under en af dem. Vandsenge er IKKE egnet til samsovning.
  • Større søskende og husdyr (fx katte og hunde) skal ikke sove sammen med barnet og forældrene, da de fylder og sover uroligt. Er sengen bred nok, kan større søskende dog godt være med i samme seng. Hvis blot de ikke sover direkte ved siden af baby. 
  • Hvis forældrene er meget trætte, er syge, har taget bevidsthedssløvende medicin eller har drukket alkohol, bør barnet sove i sin egen seng og aldrig i forældrenes seng.
Et eksempel på en spændende familie seng løsning til en stor familie

Samsovnings sikkerhed

Her kan du se hvordan en familie på 7 kan dele søvnen. Boyce familien har hacket nogle Ikea senge til denne kreative nyfortolkning af en familieseng.

Samsovnings sikkerhed

De brugte Ikeas Kura seng. Se hvordan herunder.

Samsovnings sikkerhed

Samsovnings sikkerhed

*Vores seng er for eksempel 240 cm bred. Vi sover lige nu 2 voksne og én 5-årig i den og snart har vi også et spædbarn med. Du kan se den her til højre. Vi bruger to madrasser på 140 cm hver i den. Der er plads til 4 standard hovedpuder ved siden af hinanden. Vi bruger en dobbeltdyne til vores søn og mig, samt en enkeltmandsdyne til far. Ud mod vinduet sætter vi inden baby kommer en sengehest på. Og så får baby sin egen dyne.